رییس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت:بیماری التهابی روده در ۳۰ سال اخیر در ایران شایع شده است و با توجه به شرایط بهداشتی مناسب به تدریج میزان شیوع آن در ایران و جوامع پیشرفته افزایش پیدا می کند.
دکتر رضا ملک زاده در آستانه روز جهانی سلامت گوارش (هشتم خرداد ماه ) درجمع خبرنگاران افزود: امسال روزجهانی گوارش با عنوان بیماری التهابی مزمن روده (IBD ) شامل دو بیماری “کولیت اولسروز” و “کرون”، نام گرفته است .
وی اضافه کرد: این بیماری به تدریج با بهبود یافتن شرایط اجتماعی و اقتصادی و بهداشتی در کشور و کاهش اسهال های عفونی در بین افراد جامعه، شیوع یافته است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: در بیماری کولیت اولسروز گرفتاری در سطح مخاطی روده بزرگ و در بیماری کرون گرفتاری در مخاط و تمام لایه های زیر لوله گوارش است و می تواند هر قسمت از لوله گوارش را درگیر نماید.
ملک زاده ادامه داد: در هر دو بیماری اغلب در سنین جوانی ایجاد علایم می کند که علت آن بیماری مشخص نیست ولی بعضی عواملی مثل ژنتیک و اختلالات ایمنی و یا عوامل محیطی ممکن است در ایجاد بیماری دخالت نماید.
رییس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطر نشان کرد: علایم بالینی در “کولیت اولسروز” بیشتر به صورت اسهال مزمن و یا اسهال خونی و یا دفع خون روشن از مقعد می باشد و در بیماری “کرون” اغلب به صورت درد شکم و تب و گاهی اسهال است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه در کشور ایران تعداد مبتلایان به این بیماری نزدیک به ۱۰ هزار نفر است، افزود: این دو بیماری اگر به موقع تشخیص و به طور دقیق و کامل معالجه شوند فرد می تواند از طول عمر طبیعی برخوردار و به فعالیت های اجتماعی و خانوادگی و شغلی خود ادامه دهند.
رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه همه انسانها در معرض ابتلا به سرطان قرار دارند، گفت: از هر ۱۰۰ هزار نفر، هشت نفر مبتلا به سرطان روده بزرگ می شوند.
وی به بیمارانی که دچار کولیت اولسروز هستند توصیه کرد از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده پرهیز کنند و محدودیت در مصرف شیر و مشتقات آن و مصرف آجیل را رعایت نمایند.
به گفته ملک زاده داشتن رژیم غذایی منظم و محدودیت مصرف شیر و فرآوردهای آن ، عدم مصرف نوشابه های گازدار و عدم مصرف سیگار می تواند دربهبودی مبتلایان به این بیماری نقش موثری داشته باشد.
وی تاکید کرد: آن چه برای اطلاع عموم لازم است ،این است که هر زمان مبتلا به علائمی چون اسهال ، اسهال خونی بلغمی که مزمن بوده ، چندین ماه به طول انجامید و به همراه با دردهای شکمی و کم خونی است باید به پزشک مراجعه کنند که در این راستا آزمایشاتی به عمل خواهد آمد.
ملک زاده با بیان اینکه در صورت مشاهده این بیماری در روده بزرگ و تشخیص قطعی درمان داوریی آغاز می شود افزود: نکته مهم این است که درمان های دارویی باید چندین سال و گاهی اوقات تا آخر عمر ادامه داشته باشد تا این بیماری بهبود یافته و به بیماری دیگری تبدیل نشود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران اضافه کرد: این بیماری اگر به موقع درمان نشود می تواند عوارض کبدی را به همراه داشته باشد و افراد مشکلات صفرا و کبد پیدا کرده و به یرقان مبتلا شوند و برخی از بیماران نیز امکان دارد دچار دردهای مفصلی ، ضایعات پوستی ، چشم درد و حتی گاهی منجر به آبسه های پوستی شوند.
وی با اشاره به اینکه در بهداشتی بودن وسواس به خرج ندهید ادامه داد: در افرادی که بیش از حد وسواسی در مسایل بهداشتی هستند این بیماری بیشتر دیده می شود به خصوص کودکان را نباید با وسواسی بودن رشد داد .
ملک زاده گفت : اکثر قریب به اتفاق مبتلایان به این بیماری بهبود یافته و به زندگی عادی خود ادامه می دهند به شرط آنکه دستورات دارویی پزشک معالج خود را مرتب انجام داده و به درستی دارو مصرف کنند.
وی اظهار داشت : بهترین داروهای این بیماری که در دنیا وجود دارد در ایران نیز موجود است و معالجاتی که در ایران صورت می گیرد مشابه با پیشرفته ترین کشورهای دنیا است. اما داروهای بسیار زیاد و متعددی در دست تحقیق است و امکان دارد در آینده برای بیماران امید بخش تر باشد.